საჭმლის მონელების პროცესი

 2024-02-25 გასტროენტეროლოგია   ანდრო გაფრინდაშვილი

საჭმლის მომნელებელი სისტემის სრულყოფილი ფუნქციობა განსაზღვრავს ორგანიზმის ზოგადი ჯანმრთელობის ხარისხს. საკვების დახმარებით ადამიანი იღებს ენერგიას და სიცოცხლისთვის საჭირო ნივთიერებებს. საჭმლის მიღებიდან მის სრულფასოვან მონელებამდე რამდენიმე საათია საჭირო, თუმცა საკვების ტიპის და სხვა ფაქტორთა გათვალისწინებით, ეს დრო შესაძლოა 72 საათამდეც გაგრძელდეს ...

საკვები დანამატები, არომატიზატორები და კონსერვანტები

 2024-04-22 გასტროენტეროლოგია   ანდრო გაფრინდაშვილი

საკვები დანამატები წარმოადგენს სპეციალურ ნივთიერებათა ერთობლიობას, რისი დახმარებითაც მიიღწევა ინდუსტრიულად წარმოებული საკვები პროდუქციის გემოვნური თვისებების შეცვლა, სურნელის და ტექსტურის გაუმჯობესება, ვარგისიანობის ვადის გახანგრძლივება, პროდუქტის კარგ მდგომარეობაში შენახვა წარმოებიდან რეალიზაციამდე და სხვა ტიპის ტექნიკური საკითხების მოგვარება ...

ღვიძლის გაცხიმოვნება

 2024-01-17 გასტროენტეროლოგია   ანდრო გაფრინდაშვილი

ღვიძლის გაცხიმოვნება (იგივე ღვიძლის ცხიმოვანი დისტროფია, ცხიმოვანი ჰეპატოზი ან ღვიძლის სტეატოზი) სხვადასხვა ფაქტორების შედეგად განვითარებული მდგომარეობაა, რაც მიუთითებს იმაზე, რომ ღვიძლის უჯრედებში (ჰეპატოციტებში) ჭარბი რაოდენობის ცხიმია ჩალაგებული. დაავადება ასოცირდება ჭარბი რაოდენობით ალკოჰოლის მოხმარებასთან, არასწორი კვების რეჟიმთან ...

ტრანსცხიმები

 2024-03-27 გასტროენტეროლოგია   ანდრო გაფრინდაშვილი

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის მონაცემებით, ინდუსტრიულად წარმოებული ტრანსცხიმების მოხმარების შედეგად, მსოფლიო მასშტაბით დაახლოებით 278 000 გარდაცვალების ფაქტი ფიქსირდება. ტრანსცხიმები იწვევს საჭმლის მომნელებელი ტრაქტის პრობლემებს, ხელს უწყობს არტერიების დახშობას, ზრდის გულის შეტევის და სიკვდილის რისკ-ფაქტორს ...

რეფლუქს-ეზოფაგიტი

 2023-12-30 გასტროენტეროლოგია   ანდრო გაფრინდაშვილი

რეფლუქს-ეზოფაგიტი საყლაპავი მილის დაავადებაა, რომლის დროსაც კუჭის მჟავე შიგთავსი ამოდის საყლაპავ მილში (რეფლუქსი, რეგურგიტაცია). მჟავე წვენის ზეგავლენის შედეგად ვითარდება საყლაპავის ლორწოვანი გარსის ანთება (ეზოფაგიტი). რეფლუქს-ეზოფაგიტის დროს დარღვეულია საყლაპავის ქვედა სფინქტერის მუშაობის რეჟიმი, რის გამოც კუჭის მჟავე წვენი ამოდის საყლაპავში ...

კუჭის მაღალი მჟავიანობა

 2024-01-18 გასტროენტეროლოგია   ანდრო გაფრინდაშვილი

კუჭის მომატებული მჟავიანობა საკმაოდ ფართოდ გავრცელებული პრობლემაა, რომლის ძირითადი გამომწვევი მიზეზი არასწორი კვების რეჟიმი და ჭარბი რაოდენობით ცხიმიანი საკვების მიღებაა. სწრაფი კვების ობიექტების მიერ შემოთავაზებული საკვების ხშირი მოხმარება, უარყოფითად მოქმედებს საჭმლის მომნელებელ სისტემაზე და იწვევს კუჭის მჟავიანობის მომატებას ...

კითხვები გასტრიტთან დაკავშირებით

 2024-02-26 გასტროენტეროლოგია   ანდრო გაფრინდაშვილი

გასტრიტი სხვადასხვა მიზეზით გამოწვეული კუჭის ლორწოვანი გარსის ანთებითი პროცესია. დაავადებისთვის დამახასიათებელია, როგორც მწვავე, ასევე ქრონიკული მიმდინარეობა. უმეტესწილად დაავადების გამომწვევია მიკროორგანიზმი Helicobacter pylori (ჰელიკობაქტერ პილორი). ეს არის ბაქტერია, რომელსაც თავისუფლად შეუძლია არსებობა კუჭის მჟავე წვენით გაჯერებულ ...